Τρίτη 29 Μαΐου 2007

Η σκονοκαταιγίδα της 28ης Μάη στο Ηράκλειο

Η κίνηση μιας καταιγίδας δεν είναι κατ' ανάγκη ίδια με αυτή των νεφών που βλέπουμε. Χθες, την ώρα της εκδήλωσης της καταιγίδας στο Ηράκλειο, τα υψηλά νέφη κινιούντουσαν από τα ΔΝΔ προς τα ΒΑ αλλά η καταιγίδα δημιουργήθηκε ΝΝΑ του Ηρακλείου. Πάνω βλέπουμε τα νέφη δημιουργίας της ανατολικά και λίγο βόρεια του βουνού Γιούχτα 40 λεπτά της ώρας πριν την εκδήλωσή της. Τα χαμηλότερα νέφη φτιαχνόταν επί τόπου μετοπίζοντας το φορτίο εκδήλωσης προς τα ΒΒΔ, έτσι σαφώς η κίνηση της καταιγίδας στην αρχή τουλάχιστον ήταν από τα ΝΝΑ προς τα ΒΔ!

Πάνω, 18:27 η καταιγίδα έχει φτιαχτεί και το χρώμα μαρτυρά τη λάσπη της ενώ έχει μεταφερθεί προς τα δυτικά της πόλης χωρίς να επηρεάζονται ιδιαίτερα ο Γιούχτας και δυτικά του.

Μια λασποβροχοκουρτίνα σε κίνηση προς την πόλη του Ηρακλείου...

Και το άδειασμα της λάσπης στην πόλη.

Ο ουρανός στα δυτικά της πόλης την ώρα του φαινομένου.

Το όλο φαινόμενο χθες 28/5 όπως το βίωσα στα ΝΔ του Ηρακλείου ήταν πολύ ενδιαφέρον καθώς άρχισε με ποτιστική βροχή χωρίς χώμα από υψηλά νέφη ερχόμενα από ΝΔ-ΔΝΔ, η βροχή εντάθηκε πρός το τέλος χάρις σε κίνηση χαμηλών νεφών από τα ανατολικά και τα βόρεια σε μια φάση που η ατμοσφαιρική πίεση ανέβαινε και φύσηξε πρόσκαιρα ισχυρός βοριάς. Τελικά ξαναγύρισε ΝΔ άνεμος, η πίεση έπεσε απότομα και έκανε την λασποκαταιγίδα. Ασχετα από το μικρό περιέχόμενο σε υετό ήταν μια όμορφη καταιγίδα χάρις το χρώμα της και το "ύφος" της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: