Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

«Τρελάθηκε» ο υδράργυρος στην Παλαιόχωρα Χανίων

Άρθρο από το Έθνος (09/07/2007):

Ενα πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο, με απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας σε διάστημα λίγων λεπτών, σημειώθηκε τον μήνα Ιούνιο στη χώρα μας.
Στην Παλαιόχωρα Χανίων τις ημέρες του καύσωνα, μέσα σε ένα 24ωρο, η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 29 έως 40 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο να ανεβοκατεβαίνει μέχρι και 8 βαθμούς Κελσίου σε διάστημα λίγων λεπτών. Παράλληλα, η περιοχή, σύμφωνα με τις καταγραφές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν η μοναδική στην οποία για 48 συνεχόμενες ώρες το θερμόμετρο έδειχνε σταθερά πάνω από 36 βαθμούς Κελσίου.
Το γεγονός αυτό κατέστησε την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα αποπνικτική, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι κάτοικοι, λόγω των σημαντικών μεταβολών στη θερμοκρασία, κάποιες στιγμές αισθάνονταν «σαν να άνοιγε μπροστά τους μια πόρτα φούρνου».



«Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στους καταβατικούς ανέμους, στους ανέμους, δηλαδή, οι οποίοι κατεβαίνουν από τα βουνά και αλλάζουν απότομα διεύθυνση», εξηγεί ο μετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος. «Πίσω από την Παλαιόχωρα βρίσκονται τα Λευκά Ορη και το συγκεκριμένο 24ώρο, δηλαδή από το απόγευμα της 24ης Ιουνίου μέχρι το απόγευμα της 25ης Ιουνίου, φυσούσαν ασθενείς νότιοι άνεμοι. Οπως, λοιπόν, κατέβηκε ο κρύος αέρας από τα βουνά, συμπιέστηκε, ζεστάθηκε ξαφνικά και έσπρωξε τις δροσερότερες μάζες αέρα που προέρχονταν από τη θάλασσα. Ετσι η θερμοκρασία ανέβαινε απότομα και έπειτα από λίγο επανερχόταν».

Οπως επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος, το φαινόμενο της απότομης μεταβολής θερμοκρασιών σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του καύσωνα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως στο Ηράκλειο και τη Μονεμβασιά, όμως στην Παλαιόχωρα των Χανίων ήταν πολύ εντονότερο.

«Αυτό συνέβαινε από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Ολόκληρο το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη το θερμόμετρο έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ο υδράργυρος κυμάνθηκε στους 36 βαθμούς», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος, τονίζοντας πως τις ημέρες που η Ελλάδα είχε μετατραπεί σε καμίνι η Παλαιόχωρα έζησε και μια ακόμη... πρωτοτυπία: «Ενώ τη Δευτέρα 25 Ιουνίου -ακόμη και το μεσημέρι- η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 32 βαθμούς Κελσίου, ξαφνικά το απόγευμα ο υδράργυρος έφτασε τους 40». Η υψηλότερη θερμοκρασία που έζησε η περιοχή τις ημέρες εκείνες ήταν 45 βαθμοί Κελσίου, ενώ αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο δεν ήταν το μόνο που εξελίχθηκε τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: