Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Θυελλώδεις άνεμοι


Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσανε το Σάββατο 10 Νοέμβρη την Κρήτη και κυρίως τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Οι εντάσεις φτάσανε σε επίπεδο θυέλλας, δηλαδή 10 μποφώρ.
Παράλληλα σημειώθηκαν και κάποιες βροχές. Αναλυτικά,


στο αεροδρόμιο Χανίων σημειώθηκε ριπή ανέμου στα 100χμ/ώρα και μέγιστη μέση ένταση τα 65χμ/ώρα που είναι από τις υψηλότερες τιμές, αλλά όχι ρεκόρ.

στο σταθμό του ΕΑΑ στο Ρέθυμνο μέγιστη ριπή 93.3χμ/ώρα (με 4.4 χιλιοστά βροχής)

στο σταθμό του ΕΑΑ στο λιμάνι Ηρακλείου μέγιστη ριπή 79χμ/ώρα

στο σταθμό του ΕΑΑ στα Χανιά μέγιστη ριπή 75.6χμ/ώρα (με 2.2 χιλιοστά βροχής)

στο σταθμό του ΕΑΑ στις Βρύσες Χανίων μέγιστη ριπή 75.6χμ/ώρα (με 0.6 χιλιοστά βροχής)

στο σταθμό του ΕΑΑ στην Παλαιόχωρα μέγιστη ριπή 64.4χμ/ώρα (με 6.4 χιλιοστά βροχής)

στο σταθμό του ΕΑΑ στο Σπήλι μέγιστη ριπή 64.4χμ/ώρα (με 14 χιλιοστά βροχής)

στο σταθμό του ΕΑΑ στην Κνωσό μέγιστη ριπή 64.4χμ/ώρα (με 0.2 χιλιοστά βροχής)

ενώ στο Έλος Χανίων σημειώθηκαν 17.4 χιλιοστά βροχής.

(φωτογραφία από το Αεροδρόμιο Χανίων σήμερα, του Κοσμά Κιμιωνή)

2 σχόλια:

dretos είπε...

Θυελλώδεις άνεμοι αναφέρθηκαν και στην περιοχή Επισκοπής Πεδιάδας και στα Λασηθιώτικα βουνά (Σαρακηνός), στα τελευταία μαζί με εντονότατους όμβρους.

Αξιοσημείωτή ένταση υετού στο Σπήλι: 288mm/hr

ΜΔ

dretos είπε...

Καιρικά νέα, 15/11/07, 08:50
Την Τετάρτη 14/11 λίγες καταιγίδες εμφανίστηκαν στα δυτικά και νότια της Κρήτης. Στο Ελος Κισσάμου σημειώθηκαν 14mm υετού και στο Τυμπάκι 10mm.

Εκτίμηση καιρού Κρήτης για το διάστημα Πέμπτη 15 έως Πέμπτη 22 Νοέμβρη με βάση το προγνωστικό μοντέλο GFS, όμως η πρόγνωση πέραν των τριών ημερών είναι επισφαλής:

Πέμπτη 15. Λίγοι πρόσκαιροι όμβροι αναμένονται στη νότια, δυτική και ορεινή Κρήτη, κυρίως ως το μεσημέρι, με ισχυρούς νοτιοδυτικούς ανέμους και μέγιστες θερμοκρασίες ως τους 21-22 βαθμούς.

Παρασκευή 16. Προβλέπεται σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων που τοπικά θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Δεν προβλέπονται βροχές. Η θερμοκρασία ίσως φτάσει τους 24-25 βαθμούς τοπικά στη βόρεια Κρήτη. Πολή πιθανή η ισχυρή μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική.

Σάββατο 17. Διατήρηση αρχικά της σκόνης, των θυελλωδών νοτιάδων και των υψηλών θερμοκρασιών (ως 26 βαθμοί). Προς το βράδυ από τα δυτικά στροφή των ανέμων σε δυτικούς με πτώση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές.

Κυριακή 18. Επαναφορά σε συνθήκες με διαυγή ουρανό. Αρκετά φαινόμενα, όμβροι και καταιγίδες, με τοπικό και πρόσκαιρο χαρακτήρα, αναμένονται στην Κρήτη. Περισσότερα φαινόμενα στα δυτικά και στα νότια, ίσως και στα άκρα νοτιοανατολικά. Δυτικό το κύριο ρεύμα και πτώση θερμοκρασίας, ως 19 οι μέγιστες τιμές της στα παράλια και νότια.

Δευτέρα 19. Σταδιακή επιδείνωση του καιρού. Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια, χιόνια στα βουνά από τα 1400 μέτρα και πάνω. Ενίσχυση ανέμων και στροφή σε βοριάδες.

Τρίτη 20. Ενισχύεται η ψυχρή εισβολή με πολλές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στη βόρεια Κρήτη και σημαντικά χιόνια στα βουνά, τοπικά χαμηλά ως τα 1000 μέτρα.

Τετάρτη 21. Ολοκλήρωση της ψυχρής εισβολής. Πιθανά πρόσκαιρα να χιονίσει σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα, ως τα 700 μέτρα ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν χιονοχάλαζα ακόμα χαμηλότερα στη βόρεια Κρήτη. Αργά το απόγευμα αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων και εξασθένιση των βοριάδων.

Πέμπτη 22. Προβλέπεται βελτίωση του καιρού. Πιθανός παγετός σε ορισμένα υψίπεδα.