Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Υδροστρόβιλοι στην Ιεράπετρα

Σήμερα το μεσημέρι το ασθενές ΝΑ ρεύμα και η έντονη αστάθεια έδωσαν τη δυανατότητα σχηματισμού υδροστροβίλων στην θαλασσα της Ιεράπετρας. Ο πρώτος σημειώθηκε ακριβώς νότια της πόλης νωρίτερα. Οι επόμενη 2 διακρίνονται στην πρώτη φωτογραφία (άνω), ο ένας σε διάλυση και δεξιά του ο επόμενος, αριστερά τους βροχοκουρτίνες στην περιοχή ανοιχτά της Αγίας Φωτιάς του Μακρύγιαλου.

Ο επόμενος υδροστρόβιλος (πάνω) έφθασε πολύ κοντά στην πόλη από τα ανατολικά αλλά ήταν μικρής έντασης και διαλύθηκε γρήγορα.

Ενας ακόμη στρόβιλος (πάνω) που σχηματίστηκε από το ίδιο σύννεφο φαίνεται ότι έπιασε σχεδόν αμέσως ξηρά (περιοχή νότια του Κάτω Χωριού Ιεράπετρας) και συνοδευόταν από νέφη που μάλλον έδωσαν και χαλάζι αν κρίνομαι από το χρώμα των "κουρτινών" (κάτω). Θα πρέπει να τον θεωρήσουμε στρόβιλο ξηράς λοιπόν!
Τέλος κάτω μια φωτογραφία από το πανέμορφο νεφικό σύστημα με "τοιχεία" νεφών.

Στην περιοχή λίγο ανατολικά και βόρεια της Ιεράπετρας σημειώθηκαν αξιόλογες βροχές,
οι οποίες ήταν μάλλον απρόβλεπτες!

3 σχόλια:

dretos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dretos είπε...

Ο πρώτος υδροστρόβιλος έπιασε στην ακτή Καλαμάκι και προκάλεσε ζημιές:

http://www.cretetv.gr/news/newsf.php?goid=31141

Πιθανότατα να ήταν πάνω από το μέγεθος 1 της κλίμακος Fujita.

dretos είπε...

Στους -4,1 (μείον τέσσερις) βαθμούς Κελσίου κατρακύλησε χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη το θερμόμετρο του σταθμού ΕΑΑ στο Τζερμιάδων, θερμοκρασία που ήταν και τις 2 ημέρες η χαμηλότερη που μετρήθηκε σε πανελλαδική κλίμακα! Οι θερμοκρασιακές αναστροφές και οι τοπικές ομίχλες χαρακτήρισαν τον καιρό των τελευταίων ημερών, ένα 4ήμερο "αλκυονιδών", όμως...
Προοδευτική αλλαγή του καιρού αναμένεται από αύριο το πρωί στην Κρήτη. Για μια τουλάχιστον εβδομάδα το σκηνικό θα μας ξαναθυμίσει οτι είμαστε στα μέσα του χειμώνα. Αρκετές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα έχουμε την Τετάρτη και κατα διαστήματα ως την Κυριακή, ενώ από την Παρασκευή ενισχύονται οι βοριάδες, το κρύο και τα χιόνια στα ορεινά. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας φαίνεται οτι θα υπάρξει μια ακόμα σημαντική ψυχρή εισβολή.