Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Μπροστά σε μια πολύ μεγάλη Κακοκαιρία

Προβλεπόμενος Καιρός Κρήτης βασισμένος σε παγκόσμια και περιοχικά μοντέλα πρόγνωσης.
Οι μορφές υετού καθορίστηκαν με βάση γνωστούς μετεωρολογικούς δείκτες.

Σάββατο 16/2/2008

Βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες στα δυτικά και γρήγορα σχεδόν σε όλο το νησί ενώ γρήγορα θα σημειωθούν και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν πάνω από τα 900 μετρα υψόμετρο στην αρχή και γρήγορα χαμηλότερα ωστε μέχρι άργα το βράδυ να έχει χιονίσει αρκετά μέχρι υψόμετρα 600 μέτρων. Σε πεδινές περιοχές από το απόγευμα θα σημειώνονται κατά διαστήματα χιονοχάλαζα και άλλες μορφές κοκκώδους υετού. Οι άνεμοι από Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί θα στραφούν γρήγορα σε βορείους ενισχυόμενοι στα 6-7 μποφώρ τουλάχιστον. Η θερμοκρασία που αρχικά θα φθάσει τοπικά και τους 13 βαθμούς θα σημειώσει σταδιακή κάμψη μετά το μεσημέρι και ως τα μεσάνυχτα θα έχει κατέλθει στους 6 βαθμούς στα πάραλια και στους 0 στα ημιορεινά και ορεινά.

Νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή 17/2/2008

Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται κατά διαστήματα έντονες σε υψόμετρα πάνω από 400 μέτρα και χιονόνερο ή χιονοχάλαζο χαμηλότερα, ενώ στα παράλια και στη θάλασσα θα έχουμε και καταιγίδες. Οι χιονοθύελλες σε μερικές προσήνεμες στο βοριά περιοχές ή και πίσω από αυτές σε αμεσα υπήνεμες θέσεις θα είναι πολύ έντονες και η ορατότητα θα περιοριζεται σε επίπεδα κάτω των 200 μέτρων. Η θερμοκρασία το ξημέρωμα της Κυριακής θα είναι 3-4 βαθμούς στα παράλια και ως -3 στα ορεινά-ημιορεινά.

Κυραική 17/2 και ως Δευτέρα πρωί 18/2

Στην αρχή τα φαινόμενα θα έχουν το χαρακτήρα της νύχτας που προηγήθηκε αλλά από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν περισσότερο και θα επεκταθούν στο επίπεδο της θάλασσας. Η μεγάλη ένταση των χιονοθύελλων θα αρχίσει να διακόπτεται προς το ξημέρωμα λόγω μικρής εξασθένισης των ανέμων (που αρχικά θα φθάνουν τα 9 μποφώρ τοπικά) όμως η ποσότητα χιονιού θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλη. Η θερμοκρασία πιθανόν να πέσει ως τον 1 βαθμό στα παράλια (ίσως τοπικά χαμηλότερα) και ως τους -7 στα ορεινά και ημιορεινά

Δευτέρα 18/2

Χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται αρχικά πολύ πυκνές και στη συνέχεια με μειούμενη ένταση ως αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα σημειώσουν ουσιαστική εξασθένιση και πιθανώς παύση αργά το βράδυ στα δυτικά. Το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό και τη νύχτα προς Τρίτη θα σημειωθείο παγετός σχεδόν παντού στην Κρήτη.

Υψη χιονιού:

Παραλίες, αμμουδιές 0-10 εκατοστά, τοπικά ίσως περισσότερο
Πόλεις βόρειας Κρήτης 2-15 εκατοστά (ανάλογα τη θέση και το υψόμετρο κατοικίας)
200-600 μέτρα 20-45 εκατοστά (ανάλογα τη θέση και την έκθεση στο βοριά)
600-900 40-80 εκατοστά (ανάλογα τη θέση και την έκθεση στο βοριά)

Αυτοπροστασία

Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες από σήμερα το βράδυ του Σαββάτου. Προσοχή στα χιονοχάλαζα τη νύχτα προς Κυριακή σε όσους οδηγήσουν. Προστατέψτε ηλιωμένους συγγενείς και παιδιά από το κρύο.

Τα παραπάνω είναι ερασιτεχνική εκτίμηση και έχουν αυτή και μόνο τη σημασία μιας ερασιτεχνικής προσπάθειας. Παρακαλείστε όλοι οι επισκέπτες της σελίδας να ενημερώνεστε από τους επίσημους φορείς της πολιτείας.

Μιχάλης Δρετάκης

1 σχόλιο:

sv9sk_alekos είπε...

Γειά σου Μιχαλιώ......

Από το στόμα σου και στου καιρού τ' αυτί.....

Καλά φαινόμενα σε όλους και προσοχή....