Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο στρόβιλος της Τρίτης 15/2/11 στο Ηράκλειο

ήταν 5 παρά τέταρτο το απόγευμα χθες όταν φεύγοντας από το σπίτι στα ΝΔ της πόλης πρόλαβα να αποτυπώσω άλλο ένα στρόβιλο! Δυστυχώς οι εικόνες είναι τραβηγμένες με κινητό οπότε δεν μπορώ να κάνω πολλά για την ποιότητα:

Το ζήτημα από που αρχίζει και που τελειώνει δεν μπορώ να το ξέρω γιατί ήταν από πάνω μου, με σύννεφα βάσης 200-300 μέτρα και κατά διαστήματα ισχυρή βροχή (όμβροι).
Ο Πολύβιος Χριστοδουλάκης είχε περισσότερη ώρα θέασης του φαινομένου και έβγαλε ένα θαυμάσιο βίντεο αν και ήταν μακρύτερα, από το κέντρο της πόλης:

http://www.youtube.com/watch?v=S6ytf0BeT9Q

Καθώς το σχήμα είναι μεγάλο μακρινάρι θεωρώ σχεδόν απίθανο να μην έπιασε έδαφος ή επιφάνεια νερού. Η άκρη του όταν το φωτογράφησα είναι κοντά στην Αμμουδάρα οπότε θεωρώ πιθανότερο να ήταν υδροστρόβιλος. Σχεδόν πάντα στο τέλος τους το άνω τμήμα παρασύρεται εσωτερικά ενώ το κάτω επιμένει να στροβιλίζεται στην επιφάνεια... άλλωστε οι άνεμοι εκείνη την ώρα στην επιφάνεια ήταν ανύπαρκτοι σε σχέση με τα ζωηρότερα κινούμενα νέφη στα 200-400 μέτρα.

Μια πολύ καλή ανάλυση των συνθηκών που επικρατούσαν χθες έχει κάνει ο Αγγελος Λαμπίρης στη λίστα καιρόφιλων:
http://groups.yahoo.com/group/hellasweather/message/95780

Εντυπωσιακό το όλο φαινόμενο και εκπληκτική η χθεσινοβράδυνη βροχή που λίγο νότια του Ηρακλείου δημιούργησε και μικροπροβλήματα σε περιοχές όπως η Φορτέτσα και οι Βασιλιές...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γενικά τι καιρό έχετε εκεί; Έχω κλείσει κάτι εισητήρια για ηράκλειο με την ΑΝΕΚ που βρήκα φθηνά για το άλλο σαββατοκύριακο αλλά θέλω να ξέρω τι θα αντιμετωπίσω και στην κρήτη; Πως είναι γενικά αυτή την περίοδο;