Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αθλιος o Νοέμβρης 2013 ;

Αθλιος o Νοέμβρης 2013 ; Ο μήνας που σε 10 μέρες λήγει δεν είχε μέχρι τώρα κάτι αξιόλογο, εκτός από τις βροχές στη Δυτική Κρήτη πριν 3-4 μέρες, που τουλάχιστον σταμάτησαν την ανομβρία. Ισως έπεσαν και κάποια τοπικά χιονάκια χωρίς σημασία. Για τον υπόλοιπο μήνα μετά από συνεχείς αλλαγές στις προβλέψεις το μόνο που φαίνεται σίγουρο είναι οι νοτιάδες και οι τοπικές βροχές και ίσως κάποια ψυχρή εισβολή στο τέρμα του μήνα που δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει αν έχει και φαινόμενα ή όχι. Μπορεί όμως να χαρακτηριστεί απογοητευτικός ο φετεινός Νοέμβρης ; Για την Κρήτη ξαναλέμε, όπως έχομε υπενθυμίσει και παλιότερα, ότι οι νεροποντές το Νοέμβρη είναι σπάνιες, οι δε σοβαρές ψυχρές εισβολές δεν είναι ο κανόνας και έρχονται κυρίως το 3ο δεκαήμερο (περίπου τρεις φορές στις τέσσερεις). Αν και υπήρξαν Νοέμβριοι ιδιαίτερα χειμωνιάτικοι μετά το 1950, με δύο ή περισσότερες ψυχρές – λίγο ή πολύ - εισβολές (1953, 1972, 1976, 1979, 1986, 1987, 1988, 1989, 1993, 2003, 2004), οι έντονες κακοκαιρίες ήταν λίγες (1964, 1968, 1976, 1984, 1994, 2000, 2001, 2006) και είναι στα όρια του να χαρακτηριστούν σαν «καιρικά ατυχήματα». Ετσι ήταν ανέκαθεν για εδώ και δεν έχω βρει καταγραφή για έντονη χιονιά στην Κρήτη Νοέμβρη μήνα τα χρόνια πριν το 1950 (εκτός από το 1778 και το 1904). Ο Νοέμβρης δεν προδικάζει τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα. Μπορεί να περιμέναμε δυνατό τον φετεινό, βασιζόμενοι άλλοι στα μερομήνια και άλλοι στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις και αυτός να αποδείχτηκε άνευρος θερμοκρασιακά (για όλη την Ελλάδα άλλωστε), αλλά η συνέχεια δεν θα είναι υποχρεωτικά ίδια. Αλλωστε ο χειμώνας παρουσιάζει την τάση να γίνεται όλο και πιο όψιμος. Το Νοέμβρη 2002 έκανα μπάνια στη θάλασσα και θυμάστε τι χειμώνας ακολούθησε (από τέλη Γενάρη 2003), ενώ τις παραπάνω χρονιές με ενδιαφέροντα Νοέμβριο ο χειμώνας που ακολούθησε δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο εκτός από μεμονωμένες κακοκαιρίες, έντονες ενίοτε αλλά όχι επαναλαμβανόμενες. Να δούμε τι άλλο θα κάνει φέτος μέχρι να τελειώσει, πάντως για μένα ο μήνας τούτος μπορεί να υπήρξε μέχρι τώρα ήπιος και αδιάφορος αλλά παραμένει στα όρια του φυσιολογικού. Γιώργος Στυλιανάκης

9 σχόλια:

dretos είπε...

Νομίζω ότι οι ενδείξεις στα μοντέλα πρόγνωσης για έντονο και μάλλον πρόωρο μπάσιμο του χειμώνα πληθαίνουν για το διάστημα από αύριο-Πέμπτη ως τις αρχές του Δεκέμβρη. Δεν είχαμε "ομαλό" φθινόπωρο και κράτησε λίγο και τα επερχόμενα συμβαίνουν συχνά μέσα σε φθινοπωρινές περιόδους, δεν είναι τίποτα το ακραίο. Απλά δείχνει σαν να είναι όντως χειμωνιάτικη αρχή παρά χειμωνιάτικο διάλειμμα του Νοέμβρη. Βέβαια όσο χειμωνιάτικο και να είναι το σκηνικό των επόμενων 2-3 εβδομάδων δεν μας λέει τίποτα για το επόμενο τρίμηνο και ας κρατάμε μικρό καλάθι. Αλλά αν χιονιστούν καλά τα βουνά μας θα είναι ότι καλύτερο γιατί μετά θα πιάνουν ευκολότερα τα επόμενα χιόνια, άρα θα κρατήσει και περισσότερο με σημαντικά οφέλη στην΄υδρολογική οικονομία της Κρήτης.

freddy είπε...

Αγαπητέ Γιώργο, τα γραφόμενά σου είναι διαμάντια. Όχι μόνο για τις πληροφορίες που μας παρέχουν, αλλά και λόγω της ενδιαφέρουσας γραφής σου. Να ΄σαι καλά!!!

Νίκος Σωχωράκης είπε...

Γιώργο στις 22 Νοεμβρίου 1995 είχαμε σύντομη χιονιά σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα στον νομό Ηράκλείου,έτυχε να πηγαίνω εκείνη τη μέρα στο χωριό μου Πυράθι Μονοφατσίου με συγγενικό μου πρόσωπο,θυμάμαι κατάφερε να πασπαλίσει σε Χουδέτσι και Παρθένι 450-500μ. υψόμετρο,χιόνισε ακόμα και στο χωριό μου στα 320μ. υψόμετρο περίπου βρίσκεται χωρίς βέβαια να το κρατάει εκεί.

Δημητρης Κουτουλάκης είπε...

Ο φετεινός νοέμβρης δεν ήταν φύσει αντικυκλωνικός όπως ο νοέμβρης του 2009. Θα μπορούσε να έχει πιάσει τα κλιματικά του. Είχαμε τις προυποθέσεις με κάποιες ξόφαλτσες διαταραχές που ναι μεν αφησαν κατι στο νησί, αλλα αυτό ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαν να αφήσουν, ούτε μισή ψιχάλα παραπάνω

Μάνος Μανωλάκης είπε...

Tέλη Νοέμβρη 1964, μεγάλος χιονιάς μέχρι χαμηλά, χωρίς να έχει ρίξει πριν σταγόνα βροχής από την άνοιξη! (από διηγήσεις παλαιοτέρων)
Νοέμβρης 1975 πυκνή χιονόπτωση σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα,
Νοέμβρης 1995, (είναι ακριβές αυτό που αναφέρει ο φίλος Σωχωράκης), έχω βίντεο με Γωνιές Ανώγεια χιονισμένα.
Νοέμβρης 1999 ψυχρή εισβολή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν θυμάμαι εάν έχε ανάλογες χιονοπτώσεις.

Stylianakis είπε...

Από τις περιπτώσεις που αναφέρετε έχω περιλάβει και εγώ τη χιονιά της 20-11-1964, τη μόνη που θεωρώ πραγματικά δυνατή Παγκρήτια κακοκαιρία, με θύελλες και χιόνια μέχρι χαμηλά και δριμύ και απότομο ψύχος(οι άλλες είχαν πιο πολύ θύελλες παρά χιόνια), που τη θυμάμαι προσωπικά και σάρωσε ολόκληρη την Κρήτη μετά από την υπόλοιπη χώρα.
Εκτός από τις περιπτώσεις Νοεμβιάτικης κακοκαιρίας που αναφέρω δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες που είτε μου διέφυγαν είτε τις αξιολόγησα διαφορετικά. Πάντως παρατήρησα και εγώ ότι στις περιπτώσεις των ισχυρών ψυχρών εισβολών της 20-11-1964 και 27-11-1968 οι προηγούμενες μέρες του συγκεκριμένου Νοέμβρη ήταν απολύτως ήπιες, σχεδόν καλοκαιρινές. Γι'αυτό και χαρακτήρισα τις κακοκαιρίες του μήνα σαν "καιρικά ατυχήματα" ή αν θέλετε "βεγγαλικά". Αντίθετα εκείνη της 26-11-1976 ήταν επαναληπτική.
Πάντως είχαμε Νοέμβρηδες πιο ήπιους και ξηρούς ακόμα και από τον φετεινό.
ΓΣ

nearchos είπε...

Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες και την ενημέρωση,να ειστε καλα.Ειχα συνδρομο στερησης αναρτησης σας

Stylianakis είπε...

Τόσο καλά λόγια για ένα ερασιτέχνη είναι βάλσαμο.

Stylianakis είπε...

Μόλις διάβασα στο Snowreport όπου πότε-πότε ανάμεσα στις βρισιές βρίσκεις και χρήσιμες πληροφορίες, ότι και στις 26-27 Νομεβρίου 1948 είχαμε δυνατό προσήνεμο χιονιά, για τον οποίο εγώ δεν είχα βρει κάτι. Αντίθετα αναφέρουν τη χιονιά της 26-11-1976 αλλά ξεχνούν τις υπόλοιπες και ιδίως εκείνη του 1964.
ΓΣ