Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Καλά και βροχερά Χριστούγεννα και ίσως και Πρωτοχρονιά!

Καταρχήν τις ευχές μας για Καλά Χριστούγεννα!
Ηδη τώρα που γράφονται αυτές οι αράδες ο ουρανός έχει χρωματίσει με ποικίλα χρώματα, μαζί με το άσπρο των βουνών της Κρήτης την επερχόμενη διαταρραχή. Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό "σέρνεται" ΝΔ της Κρήτης και θα βρεθεί από πάνω της στη διάρκεια της νύχτας προς τα Χριστούγεννα. Τα όποια φαινόμενα θα αρχίσουν σήμερα αργά το βράδυ από τα Δ-ΝΔ και θα επεκταθούν σύντομα σε όλο το νησί, έτσι αύριο θα είναι μια αρκετά βροχερή μέρα, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της.


Το σύστημα αυτό τροφοδοτούμενο με την υγρασία από τη Μεσόγειο θα είναι αρκετά "υετοφόρο" αλλά το πόσο και που θα πέσει το "νερό" του διχάζει τα προγνωστικά μοντέλα. Πάντως το λογικό, με βάση την ιστορία τέτοιων συστημάτων είναι να βρέξει σε όλη την Κρήτη, σχετικά καλά με τοπικές εξάρσεις συνεχόμενου ποτιστικού υετού ή και καταιγίδων, με τα νοτιοδυτικά να προβάλλουν ως πιο πιθανά για ισχυρά φαινόμενα. Χιόνια αναμένονται μόνο πάνω από τα 2000 μέτρα, καθώς η αέρια μάζα δεν είναι ψυχρή. Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα είναι ως μέτριοι και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο λόγω των φαινομένων.Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί και ίσως πάμε σε ξαστεριά αργά το βράδυ.

Η επόμενη μέρα, 26/12 δείχνει πολύ διαφορετική με το νοτιά να ενισχύεται από νωρίς το πρωί. Η βόρεια Κρήτη θα έχει σχετικά ζεστό για την εποχή καιρό ενώ στα νότια θα επικρατούν νεφώσεις με ασθενείς αρχικά βροχούλες. Αιτία το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό της επόμενης εικόνας:


Καθώς το χαμηλό θα πλησιάζει την Κρήτη με τάση να περάσει από πάνω της, αν και η βαρομετρική πίεση στο κέντρο του θα αυξάνεται, θα δώσει μέτωπο φαινομένων και πιθανά γραμμές ισχυρών καταιγίδων. 'Ολα δείχνουν ότι το ψυχρό μέτωπο με ΝΔ ρεύμα της Παρασκευής θα δώσει πολλά νερά στη δυτική, κεντρική και νότια Κρήτη, ίσως τοπικά και στην άκρα ανατολική. Επίσης θα δώσει χιονοπτώσεις πάνω από τα  1200+ μέτρα στα βουνά και δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις στα χαμηλότερα. Οι Ν-ΝΑ άνεμοι θα φθάσουν τα 7-8 - τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Το Σάββατο 28/12 φαίνεται να γυρίζει σε ΒΔ ρεύμα με μπόρες κυρίως στα βόρεια του νησιού.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν βελτίωση του καιρού την Κυριακή και τη Δευτέρα, ίσως θα μπορούν να χαρακτηριστούν "Αλκυονίδες". Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι πολύ μακριά για προβλέψεις. Αλλά η γενική τάση που δείχνουν τα μοντέλα πρόγνωσης είναι για νέο σύστημα με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτό που μας απασχολεί σήμερα και θα μας απασχολήσει αύριο. Ίσως λοιπόν η Πρωτοχρονιά του 2014 να είναι πολύ παρόμοια με τα Χριστούγεννα του 2013! Θα δούμε όμως!

Θα ακολουθήσει ως το τέλος της εβδομάδας αυτής μια ανασκόπηση του 2013. Καλές Γιορτές!

1 σχόλιο:

dretos είπε...

Σήμερα 29/12 Βροχές στη βόρεια Κρήτη από τον Αποκόρωνα ως τη Σητεία, ανατολικότερα τα περισσότερα φαινόμενα, ίσως και καμμιά καταιγίδα. Δυτικά του Αποκόρωνα μόνο πολύ τοπικοί όμβροι. Στα ορεινά βροχή και πάνω από τα 1400 χιόνι, όχι σπουδαία πράγματα. Στα νότια γενικά βελτιωμένος καιρός εκτός από περιοχές στα ανατολικά όπου θα βγάζει σποραδικούς όμβρους.
Αυριο 30/12 όμβροι νωρίς το πρωί κυρίως σε βόρειες ακτές από Μυλοπόταμο και ανατολικά. Ισως επιμείνουν λίγο περισσότερο στα Σητειακά βουνά. Βελτίωση.
Τρίτη 31/12 Αρχικά καλός καιρός αργότερα κάλυψη με νέφη. Βροχούλες από το απόγευμα διάσπαρτες θα τείνουν να γενικευτούν στην αλλαγή του χρόνου.
Πρωτοχρονιά: Βροχερή. ίσως και με σημαντικά φαινόμενα!