Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Για τι καύσωνα μιλάμε στην Κρήτη; Πόσο κοντά στο τραγικό 2007;



Η παραπάνω εικόνα από το GFS (αμερικάνικο αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης) δείχνει θερμοκρασίες ελεύθερου αέρα στο επίπεδο των 850hpa που αντιστοιχούν σε υψόμετρο περίπου 1600 μέτρα αυτήν την εποχή. Δείχνει την προβλεπόμενη κατάσταση για τις 18/6 ημέρα Σάββατο το βράδυ. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή σε αυτό το γεωδυναμικό ύψος (επόμενος χάρτης με την κόκκινη γραμμή ως μέσο όρο εποχής) και ανάλογα στην επιφάνεια μπορούν να δώσουν θερμοκρασίες από 8 ως και 18 βαθμούς ψηλότερες δηλαδή να φθάσουν από 35 ως και 45! βαθμούς σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου, τοπικά και δίπλα στη θάλασσα!

Μπορούν πράγματι να φθάσουν οι θερμοκρασίες τόσο ψηλά ειδικά στην Κρήτη; Μήπως το αεράκι δροσίσει εμάς ειδικά; 
Για να τα δούμε προσεκτικά μέρα με τη μέρα...
Καταρχήν τη στιγμή που γράφονται αυτά, ξημερώματα Τρίτης 14/6/2016 ο νοτιάς σαρώνει τις βόρειες ακτές και έχουμε και λασποσταγόνες, Κάτι που έχει επαναληφθεί πολλάκις το τελευταίο 4μηνο. Έχουμε ανεβασμένες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών αλλά σταδιακά από το πρωί αναμένεται να επικρατήσουν δροσερές αέριες μάζες και βορειοδυτικό ρεύμα.  Η Τρίτη και η Τετάρτη λοιπόν αναμένονται δροσερές με κλασικό καλοκαιρινό αεράκι.

Πέμπτη 18/6, χάρτης θερμοκρασιών επιφανείας κατά gfs το μεσημέρι:


έχουμε την πρώτη δόση θερμής εισβολής στην χώρα μας με οριακά τιμές στο επίπεδο του καύσωνα κατά κύριο λόγο σε γνωστές εσωτερικές πεδιάδες. Οι θερμοκρασίες στην Κρήτη παραμένουν ανεκτές ως καλές με τον άνεμο να χαρίζει δροσιά αν και τοπικά οι δυτικοί άνεμοι στα Χανιά θα είναι θερμότεροι ως ενοχλητικοί, Ακολουθεί ο χάρτης ανέμων του μοντέλου Bolam του ΕΑΑ για Πέμπτη: 
Παρασκευή 17/6
Η θερμοκρασία παρουσιάζει απότομη άνοδο και ήδη παρατηρούνται τιμές καύσωνα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην Κρήτη:

Το ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) δίνει τιμές μέγιστες την Παρασκευή για Κρήτη ως 42 στον Λέντα και διάσπαρτα 38-39 σε μεγάλο μέρος της νότιας και εσωτερικής Κρήτης. Αλλά οι βόρειες ακτές παραμένουν αρκετά πιο δροσερές λόγω του μελτεμιού, όμως αυτό ακριβώς το μελτέμι ως καταβάτης προκαλεί τιμές πάνω από 38 στα νότια:
Σάββατο 19/6
Η κορύφωση της θερμής εισβολής:
Ο χάρτης αναφέρει τιμές που πιάνουν τους 44-45 βαθμούς σε μέρη όπως η Θεσσαλία ενώ γενικεύει θερμές τιμές στην Κρήτη. Η εξασθένιση του μελτεμιού μπορεί να αυξήσει περισσότερο τις θερμοκρασίες και στις βόρειες ακτές της Κρήτης και να έχουμε δίπλα στη θάλασσα και πάνω από 36 τοπικά, όμως στα άκρα ανατολικά οι συνθήκες θα είναι σχετικά ανεκτές ακόμη:

Για το Σάββατο το ΕΑΑ αναφέρει μέγιστες 43c σε Παλιόχωρα, Μοίρες και Λέντα και 42c στη Γαύδο. Στην βόρεια ακτή δίνει 38c στον Άγιο Νικόλαο που δεν επηρεάζεται από θάλασσα λόγω θέσης.Μπορεί κάλλιστα να γίνει εκτίμηση για 44-45 βαθμούς σε ορισμένες θέσεις της Κρήτης αν το επιτρέψει ο καταβάτης άνεμος αλλά μιλάμε για πολύ ξηρή κατάσταση. το άλλο δραματικό στοιχείο θα είναι οι υψηλές τιμές ελαχίστων που σε μερικές περιοχές θα κρατηθούν πάνω και από τους 30 βαθμούς.

Κυριακή 19/6
Συνέχεια του Καύσωνα, επηρεάζεται αυτή τη φορά και η άκρα ανατολική Κρήτη.

Φαίνεται ότι η εισβολή την Κυριακή στο επίπεδο των 850hpa υποχωρεί λίγο στο Αιγαίο - ίσως να έχουμε μια δόση μελτεμιού τοπικά αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη. Οι μέγιστες θερμοκρασίες όμως θα κρατηθούν στα ίδια επίπεδα και ίσως ανέβουν λίγο ακόμη! Μάλιστα είναι πιθανόν οι ελάχιστες τη νύχτα να φθάσουν ακόμα πιο ψηλά... ο χάρτης ανέμων του ΕΑΑ είναι απλά ενδεικτικός καθότι πρόωρος αλλά δείχνει την πιθανότητα αύξησης της επίδρασης του μελτεμιού.

Δευτέρα (Αγίου Πνεύματος) και Τρίτη 21/6
Φαίνεται μικρή υποχώρηση του καύσωνα τη Δευτέρα και ξεκίνημα δροσερών δυτικών ανέμων την Τρίτη. Ωστόσο πολύ μακριά για οποιαδήποτε σιγουριά:




Τελειώνοντας νομίζω ότι αυτός ο καύσωνας σε σχέση με αυτόν του 2007 στην Κρήτη ειδικά:
Θα είναι λίγο πιο κάτω οι θερμοκρασίες. Θα είναι παρόμοιος σε διάρκεια. Θα έχει ποικίλα χαρακτηριστικά από τόπο σε τόπο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 σε πολλές περιοχές για ένα τουλάχιστον 3ήμερο και οι ελάχιστες θα είναι πάνω από τους 25 σχεδόν όλες τις μέρες στα περισσότερα πεδινά. Ενδεχομένως να δουν πρόσκαιρα τιμές θερμοκρασιακού καύσωνα και μέρη που δεν βλέπουν σχεδόν ποτέ όπως οροπέδιο Λασιθίου, Ασκύφου και βραχώδεις κάθετες ακτές στα βόρεια. Πολλά θα εξαρτηθούν από την υγρασία ως προς την αίσθηση της ζέστης. Έτσι οι 33-36 του Ηρακλείου με τους 41-44 των Μοιρών δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην αίσθηση. Τοπικά ίσως δούμε και κάποιο ρεκόρ ζέστης για μήνα Ιούνιο και σίγουρα είναι πολύ πρώιμη αυτή η θερμή εισβολή, ας ελπίσουμε να μην μας πάει έτσι το καλοκαίρι...

Μιχάλης Δρετάκης, Βιολόγος, Παρατηρητής καιρού.

ΥΓ. ΠΡΟΣΟΧΗ στις ευπαθείς ομάδες! όχι έκθεση στον ήλιο τα μεσημέρια! Ακυρώστε αθλητικές εκδηλώσεις! Προσοχή στις φωτιές, ειδικά μετά τον καύσωνα με τον αναμενόμενο άνεμο αλλά και στη διάρκειά του με το τοπικό μελτέμι.

2 σχόλια:

dretos είπε...

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες για την Παρασκευή και ότι θα υπάρξει μελτέμι το Σαββατοκύριακο αλλά δυστυχώς δεν θα κρατήσει πολύ και έτσι ο καύσωνας μάλλον θα κορυφωθεί στην Κρήτη το διάστημα Δευτέρα 20 ως Τετάρτη 22 Ιούνη.

dretos είπε...

Τελικά το μελτέμι θα μας κάνει τη χάρη. Η Παρασκευή θα είναι πιο δύσκολη μέρα με τσιμπημένες τιμές γενικά - το ΣΚ πιο ανεμώδες, υγρό και θερμό με λίγες καυσωνικές περιοχές και η Δευτέρα ίσως ακόμη πιο μελτεμάτη αλλά το μυστήριο είναι το τριήμερο Τρίτη-Πέμπτη, ικανό για όλα.