Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Πέμπτη 26/1/2017 προς Παρασκευή 27/1/2017 : Μια νύχτα με χιόνι ;

Από τις πλέον δύσκολα προγνωστικά καιρικές καταστάσεις είναι αυτή που αφορά το βράδυ απόψε 26/1 ως το πρωί αύριο 27/1/2017.
Αυτό που είναι αρκετά σαφές είναι μια σημαντική, αν και πρόσκαιρη, ψυχρή εισβολή που καταφθάνει σταδιακά και ήρεμα τις επόμενες ώρες προς την Κρήτη από το Αιγαίο και αναμένεται να κορυφωθεί αύριο τα ξημερώματα.

Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη του GFS, οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες σε ελέυθερο αέρα στα 1500 μέτρα θα πάσουν από τους -4,5c ως -7,5c περίπου βαθμούς εκείνη την ώρα, με διαφορές από τα θερμότερα νότια-νοτιοδυτικά στα ψυχρότερα βόρεια.
Στην επιφάνεια αναμένονται τιμές γύρω στους 6-7 βαθμούς στα βόρεια παράλια αλλά φαίνεται να αγγίζει τους 0 βαθμούς στα 700μ υψόμετρο. Αυτές όμως είναι εκτιμώμενες τιμές άνευ φαινομένων.

Θα υπάρξουν φαινόμενα;
Ναι θα υπάρξουν σε ορεινές θέσεις και στις περισσότερες βόρειες λόγω του ελαφρού βόρειου ρεύματος που μεταφέρει την απαιτούμενη υγρασία από το Αιγαίο, ενώ η νότια Κρήτη ίσως έχει κάποιους όμβρους τοπικούς.
Ας σημειωθεί όμως τα καιρικά μοντέλα δείχνουν γενικευμένα σχετικά φαινόμενα για πολύ λίγες ώρες, νυχτερινές και πρώτες πρωινές, περισσότερα στη δυτική - βορειοδυτική πλευρά της Κρήτης, λιγότερα ανατολικότερα.
Τα ορεινά βέβαια θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια φαινομένων.

Χάρτης υετού του μοντέλου Μπόλαμ (ΕΑΑ) τις κρίσιμες ώρες:

Η φορά και η ένταση των ανέμων όπως και η σχετική υγρασία θα καθορίσουν τον τύπο του υετού.

Ενώ είναι σίγουρες οι χιονοπτώσεις και η μερική χιονόστρωση πάνω από τα 600 μέτρα σε προσήνεμες θέσεις από κει και κάτω τα ερωτηματικά θα απαντηθούν ΜΟΝΟ την ώρα των φαινομένων.
Όπου οι άνεμοι δεν είναι πολύ ισχυροί και η υγρασία μικρότερη θα πέφτει χιόνι ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Μένει να το δούμε λοιπόν!

Σε καμία περίπτωση τα φαινόμενα αυτά δεν θα μοιάζουν σε ποσότητα με αυτά της "Αριάδνης".
Αλλά επειδή οι θερμοκρασίες αύριο το πρωί θα είναι αξιοσημείωτα χαμηλές σε πολλές ορεινές και ημιορεινές θέσεις απαιτείται προσοχή!


Δεν υπάρχουν σχόλια: